Kvinnligt håravfall

Fast tunnhårighet vanligtvis anses vara ett manligt problem så påverkar det även över 40% av alla kvinnor över åldern 40.

Orsaken till tunnhårighet hos kvinnor är annorlunda och mer komplicerat jämfört med män. Medan manligt håravfall visar ett specifikt mönster tenderar kvinnligt håravfall att uppstå som en övergripande uttunning som oftast kallas ”diffus uttunning”.

Det finns många orsaker för tunnhårighet hos kvinnor och det är viktigt att få en diagnos av en läkare innan man försöker att behandla tillståndet. Vissa tillstånd som graviditet, barnafödsel, överaktiv thyroid (sköldkörtel) och klimakteriet kan påverka hormonbalansen och alla dessa kan bidra till tunnhårighet. Andra faktorer som kan orsaka uttunning hos kvinnor är användandet av extrema hårbehandlingar som färgning, permanenter och oljebehandlingar. Dessa kan inflammera skalpen vilket resulterar i att hårsäckarna tar skada.

Slutsats

Orsaken till varför uttunning uppstår kan vara varierande och komplicerat men det är viktigt att veta vad de underliggande problemen är innan man fortsätter med den rätta behandlingen. Behandlingar mot håravfall är nu mycket mer effektiva än vad de var för 10 år sen och det är nu möjligt att stoppa uttunningen i de flesta fallen.