Håravfall

Håravfall kan ha flera olika orsaker. Vissa är ärftliga och andra medicinska, ibland handlar det om en kombination.Till exempel kan man tappa hår av psykiskt stress, på grund av vissa mediciner eller när man haft en svår febersjukdom.

Ärftligt håravfall är absolut vanligast hos män, men förekommer även hos kvinnor. Bland män kan det börja redan i tjugoårsåldern och hos kvinnor brukar övergångsåldern vara det som utlöser processen. Män tappar vanligtvis håret uppe på huvudet, så att endast en hästskoformad hårkrans blir kvar. Kvinnor får oftast bara en förtunning av håret, helt kala fläckar är ganska ovanliga. Det ärftliga håravfallet hos kvinnor brukar vanligtvis ske från ett ovalt område framtill på hjässan.

Medicinska skäl

Håravfall som beror på medicinska skäl är oftast tillfälliga. Det finns ett flertal sjukdomar som kan orsaka skador på hårets rötter, eller påverka hårväxten på något annat vis. Bland dessa finns hudsjukdomar som bildar ärr i hårbotten eller problem med ämnesomsättningen. Tre till fyra månader efter en kraftig påfrestning såsom bantning eller en förlossning så är det inte helt ovanligt att man tappar hår. Den som har böjveckseksem får ibland också fläckvis håravfall. Hälften av de drabbade återfår håret inom ett år.

Hur håravfallet ska behandlas beror förstås på orsaken till det. Den som långsamt tappar håret och dessutom har släktingar som drabbats av samma sak behöver inte göra något alls. Vill man försöka förhindra processen så finns det dock receptfria läkemedel som används i hårbotten. Det fungerar olika bra för olika personer men kan helt klart vara värt ett försök.

Kontakta läkare

Uppstår håravfallet i samband med graviditet, amning, hjärtrytmrubbningar eller hjärt- och kärlsjukdom så bör man kontakta läkare. Detta gäller också kvinnor som får håravfall i kombination med ökad manlig hårväxt så som exempelvis skägg och rubbningar i menscykeln. Också en öm, irriterad eller röd hårbotten i kombination med håravfall är anledning att söka vård.